Headshotos napok

2009.03.19. 13:13

Mostanában újra csézek. Ez a mondat nem sokat mondhat a nálam idősebbeknek/kevésbé kockáknak, de attól még tény marad, ha nem is érthető tény :) Lelebbentem a fátylat a titokról: a csé a Counter-Strike nevű internetes játék nevének rövidített szlengverziója. (Ide kapcsolódó sztori: még anno, amikor karbantartó voltam egy gyárban (nem röhögni :)) jött egy román fószer oktatást tartani a számítógépes rendszerek helyes üzemeltetéséről. Éppen egy CS Win nevű tesztprogramról beszélt, amikor közbekérdeztem, hogy "What is CS in the name of this program?" erre ő: "I don't know, Counter-Strike?" :)) Na, ezzel tolom napi néhány órát mostanában.

A büszkeségem, néhány napja elég jól toltam (azóta se...) :)

Tudni kell a játékról, hogy az a változata, amivel én játszok (az 1.6-os verzió) idestova 11-12 éves (!) grafikai motorra épül, ennek köszönhetően a textúrák eléggé elmosottak, meg úgy általában, árad a látványvilágból a dohszag, és mégis rengetegen tolják a mai napig világszerte. Úgy gondolom, hogy ez főleg a megszokás nevű pszichológiai jelenségnek köszönhető, sokan nem akarnak váltani a jól megszokott dolgokról. Nekem is érdekes érzés ugyanazokon a pályákon ugyanazzal a grafikával játszani, mint annak idején Ajkán suli után a helyi netcaféban óránként 350Ft-ért (hahh, a régi szép idők, amikor még fényes szelek fújtak...).

Ami igazán klasszikussá tette a programot az a reális fegyvermodellezés (most nem arra gondolok, hogy élethűen néz ki a fegyver a kezedben, hanem tényleg különböző a szórásuk, sebzésük, stb.), valódi fegyverek szerepelnek a játékban, rengeteg taktika áll a játékos rendelkezésére (füst-, villanó-, és sima robbanógránátok használata, lehet lopakodni, de ha elég precízen célzol, játszhatsz Rambot is), közben chaten, meg mikrofonon keresztül is megy a poénkodás (vagy anyázás, attól függ), szóval van egy hangulata az egésznek. Két csapat van minden pályán, a terroristák és a CT-k (terrorelhárítók), és attól függően, hogy milyen a pálya típusa különböző módokon tudják a csapatok megnyerni a köröket: a de_-vel kezdődő nevű pályákon a terroristák célja az, hogy a pálya megjelölt helyein (általában kettő ilyen van) bombát helyezzenek el, és elérjék azt, hogy a visszaszámlálás végbemehessen, míg a terrorelhárítóknak a bomba hatástalanítása a célja. A cs_-vel kezdődő pályákon pedig egy - általában jól bevédhető - épületben trónolnak a terroristák, és a túszokat kell megvédeniük attól, hogy a CT-k kiszabadíthassák őket. Erre pár napja láttam egy nagyon "jó" módszert, kör elején le kell őket lőni, akkor biztos nem menekítik őket el :) Természetesen az is mód a nyerésre, ha eliminálja az egyik csapat a másikat, nem feltétlenül kell ilyen apróságokkal foglalkozni mint a bomba, vagy a túszok :) Ha meghalsz, akkor - a többiek ténykedését nézve - meg kell várnod a kör végét, és akkor játszhatsz újra. Mondanom se kell, milyen bosszantó, ha a kör kezdése után 17 másodperccel kapsz egy fejest, és utána percekig bámulhatod, hogy a többiek hogyan játszanak.

Asszem erre mondják azt, hogy pwned :)

Nagy vonalakban ennyi a játék, ami viszont a post megírására késztetett az a következő: vannak akik csalnak a játékban. Finoman szólva dühítő, hogy becsatlakozik Gipsz Jakab a játékba, és az első öt körben már azzal kezdi, hogy folyamatosan úgy lő le, hogy elvileg nem is láthatott volna téged (ugyanis vannak vékony falak a játékban, amelyeket átviszi a lövedék, de nem átlátszóak érthető okokból). Na, ezek a kedves fiúk úgynevezett wallhack-kel (wh) játszanak, nekik így néz ki a játék, mint az alábbi videón (én kérek elnézést a zenéjéért :)): 

Az ilyet használó ember elcseszi a többiek szórakozását, és általában erőteljes anyázást vált ki a ténykedése a többiekből. Ha van admin (úgymond főnök) az adott pályán, akkor ő kiszórhatja az ilyen renitenseket, de ha épp nincs senki, akinek joga lenne ilyesmihez, akkor marad az anyázás, vagy a kilépés a játékból. Amúgy a fenti videón a srác megtámogatta magát a csalások következő formájával is (hogy törne le a pici keze), ezek pedig az ún. aimbot-ok. Ezeket használva csak nagyjából kell az ellenfél irányába lőni, minden esetben fejest kap az illető. Mondanom sem kell, hogy ez is milyen dühítő, mivel a játékban egy fejlövéssel az esetek 99%-ában meg lehet ölni bárkit. Használata viszonylag könnyen kiszúrható, elég csak megfigyelni játék közben, hogy a versenyző mindig fejessel öl, ennyire profi senki se lehet, komolyan. Van még a harmadik fajtája a piszkos trükköknek, ez pedig a speedhack. Ilyenkor a használója sokkal gyorsabb tud lenni, mint amit a játék alapból megenged, így meg tudja csinálni azt, hogy húszszor körbefutja a pályát, mire bárki menne 3 métert. Használata szintén elég feltűnő :) Volt pár napja olyan, hogy terrorelhárítóként vettem részt a játékban, és mire megindultunk volna a kezdőhelyről, egy terrorista az egész osztagot lekéselte (!), persze elég gyorsan mozogva. Szerencsére ő sokáig nem boldogított minket, volt admin :)

Aki ilyeneket használ/megoszt (pl. torrenten) az mások szórakozását teszi tönkre. Van egy hipotézisem az átlag csalóról: valószínűleg egy elkényeztett, tizenegynéhány éves kisgyerek az ilyen kis scriptek segítségével boldogulni akaró "játékos". Az ilyenekre nem hat az anyázás, csak azért mert mindenki szidja nem fogja abbahagyni a csalást, maximum kevésbé feltűnően fogja csinálni a továbbiakban. Persze, erre az egész problémára is van megoldás: hivatalos szerverekre kell felmenni eredeti játékkal, mert ott komolyabban szűrik a csalókat, de úgy vagyok vele, hogy nem fogok pénzt kiadni egy olyan játékért, ami karrierje első (kábé) 7-8 évét ingyenes kiegészítőként kezdte, utána viszont a kiadó pénzt akart belőle facsarni, és fizetőssé tette.

Végezetül pedig következzék egy vidámabb oldala az egésznek, mégpedig az, hogy egy ilyen játék sokakat ihlethet alkotásra. Ki is alakult annak rendje módja szerint a Counter-Strike Movie stílus, amely arról szól, hogy szépen megvágva, zenére, kameraállásokkal mutatják be a játékot az alkotók (akik természetesen szintén aktív játékosok). Íme ezekből egy nagyon jól sikerült darab, de továbbiak találhatóak itt:

A dominancia csak úgy sugárzik a videóból, ugye? A megállíthatatlan Rambok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://raktalicska.blog.hu/api/trackback/id/tr321011858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolifun 2009.03.19. 20:16:57

nahát a video készítője is 95%-ban heccsótolt...ilyen pedig nincs....tudom megint negatív vagyok...

JonC 2009.03.20. 00:53:00

@zolifun: gondolom válogatott videókat vágtak össze, amiken nagyon durva irtás van, azért hemzseg a heccsátoktól :)

zolifun 2009.03.20. 06:53:30

köszi a választ és a képeddel kapcsolatban megjegyezném:
milyen sokat fejlöttél...háháháhá

JonC 2009.03.20. 13:16:43

@zolifun: először azt hittem, hogy csak helyesírási hiba ^^

yettencs 2009.03.25. 21:40:49

Hú amikor nyomtuk 6-tól 6-ig a caféban, utána meg aludtunk matekon. Jól meg is buktunk. :D

JonC 2009.03.26. 09:26:47

@yettencs: ismerős a sztori, mi is suli után egyből caféba be, lecke soha nem volt meg másnapra :) és ez nem tett jót a tanulmányi átlagunknak, mégis jó szívvel emlékszek vissza azokra az időkre :)

JonC 2009.03.26. 13:30:56

@yettencs: mondjuk ha tudom, hogy te vagy az, Peti akkor nem írom le azt, amit te is tudsz :) Inkognitóban, inkognitóban? :)

yettencs 2009.03.26. 16:57:58

@JonC: dehogy, nem volt más név :D
süti beállítások módosítása